Despre pasiune si iubire


Photo credit – Anamaria Dascalu

Ieri am fost din nou prezenta la o serie de prezentari organizate de cei de la Go Mentorship, moderata excelent de catre Razvan Crisan. Si pentru ca au continuat sa celebreze „Luna femeilor extraordinare”, invitatele care au vorbit de aceasta data au fost:
Vicky Cookson – Director Resurse Umane, Vodafone Romania
Cori Gramescu – Instructor Fitness
Liliana Preoteasa – Director in Ministerul Educatiei
Laura Andrei – Judecatoare a Tribunalului Bucuresti

Prima dintre ele, Vicky Cookson, mi-a dat mari batai de cap, pentru ca pe toata durata discursului am incercat sa ii ghicesc varsta si parea o ecuatie din ce in ce mai complexa. Devenise dificil pentru ca tot insira anii parcursului ei profesional si afisa in acelasi timp o tinerete molipsitoare. Cu un accent britanic formidabil, ne-a povestit cu umor ce job-uri a avut si cum de a ajuns sa lucreze in loc de 3 luni, 3 ani la Vodafone Romania. Ne-a mai spus despre cat de importante sunt, in viata profesionala, perseverenta si pasiunea. La partea intrebarilor de la final a fost mai intai intrebata care sunt diferentele pe care le sesizeaza la cei din Romania, comparativ cu cei din UK, pentru ca Razvan sa revina si sa o intrebe care sunt asemanarile dintre cele popoare.

Daca la prima intrebare, raspunsul ei a inclus trasaturi precum pasiunea, importanta relatiilor interumane, caldura, dorinta de a invata si implicarea emotionala, la cea de-a doua m-a susrpins cu observatia ca romanii, din punctul ei de vedere, sunt deschisi la idei noi ale altor culturi si au o mare dorinta de a calatori.

A doua invitata, Cori Gramescu,  mi s-a parut putin prea vaga pentru acest tip de prezentari si o singura idee, din final, mi-a placut extrem de mult. Se referea la felul in care ne purtam cu propriul corp si ca nu vedem relatia cu el ca pe o investitie pe termen lung; orice abuz la care il supunem, s-ar putea sa ne coste serios la batranete si asa cum suntem constiinciosi si preocupati de cariera, pensie etc. am putea acorda si trupului importanta cuvenita.

Doamna Liliana Preoteasa m-a facut sa-mi aduc aminte de profesorii dragi din scoala si de anul petrecut in invatamant. Profesoara de matematica, m-a impresionat prin vivacitate si acea tinerete pe care o simt in cazul unor persoane, dincolo de varsta pe care o afiseaza. La intrebarea „ce ne invata matematica?” a raspuns ca „iti da onestitate, prin faptul ca te bazezi pe o demonstratie”, iar acest lucru ii permite sa accepte opinii diferite de ale ei, daca sunt corect argumentate.

Insa cea mai interesanta prezentare mi s-a parut cea a Laurei Andrei (inregistrarea video: aici). Micuta si aparent firava, a tinut sala captivata cu mult peste cele 15 minute acordate. A vorbit despre relatia mentor-protejat, despre drumul profesional si o zi obisnuita de munca.

Dupa aceste doua serii de prezentari si clipurile de pe site, am ajuns si la cateva concluzii, pentru ca mi se par mult prea evidente trasaturile pe care le au in comun invitatii:
– toti vorbesc despre pasiune – pasiune in munca, pasiune in tot ce intreprind, simti pasiune inclusiv in felul in care isi povestesc viata;
excelenta – am impresia ca, orice ar fi ajuns oamenii acestia sa faca, ar fi facut excelent; dar au avut taria sa caute cu tenacitate ce le place cu adevarat sa faca;
onestitate – fata de sine si fata de ceilalti; curajul de a rosti chiar si lucruri incomode din ratiunea de a fi corect fata de propria persoana; cred ca aici intra si intuitia/inspiratia de care au dat dovada cand si-au ales calea sau au identificat oamenii pe care vor sa-i aiba ca mentori. Probabil ca multi avem parte de astfel de intalniri, dar nu toti reusim sa stabilim si o relatie tip mentor-protejat;
– dorinta de a invata mereu ceva nou si nebunia de a accepta noi provocari, indiferent de varsta sau conjunctura;
lectura – au profitat din plin de sansa de a intalni idei si personaje extraordinare, ascunse intre file mai mult sau mai putin ingalbenite de vremuri;
umorul si atitudinea relaxata;

Am omis ceva?

Eveniment organizat cu sprijinul Adevarul.ro, Oricum, Universitatea din Bucuresti si in colaborare cu TL Channel Romania.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s